Innreise USA

USA har en ganske streng grensekontroll men for de fleste nordmenn er det ikke noe problem å reise til USA som turist.

Norge er en av landene som er med i USA sitt Visa Waiver Program, som i praksis vil se at du ikke trenger å søke om visum på forhånd men du må søke innreisetillatelse elektronisk via ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Vi anbefaler at du søker på ESTA i veldig god tid, da tillatelsen er gyldig i 2 år.

Først av alt, du trenger et pass som er gyldig i minst 6 måneder etter planlagt innreise. I tillegg må det være et elektronisk lesbart pass med chip og biometrisk informasjon.

Deretter søker du om innreisetillatelse på denne websiden. Det er mulig å velge norsk språk. Merk at søknad koster (per mai 2015) $14, litt over 100 kroner. Deler av dette får du tilbake hvis din søknad blir avslått.

De fleste som søker får umiddelbart godkjenning. Noen får beskjed om at de må vente i opptil 72 timer på et endelig svar, og en liten andel får avslag. Uansett bør du notere ned Application Number / søknadsnummeret. Hvis du får avslag så må du søke om visum hos den amerikanske ambassaden. Hvis du er ute i god tid med ESTA-søknad har du fortsatt tid til å søke om visum.

I tillegg til ESTA-søknaden så vil ditt flyselskap også trenge en del av den samme informasjonen under Advance Passenger Information System (APIS). Dette inkluderer pass-informasjonen, land du bor i samt kontaktinformasjon til der du skal sove første natten i USA. Dette blir ofte forespurt av deg fra ditt reisebyrå eller flyselskap under innsjekk.

Når du nå har fått alle tillatelser og registrert alle data bør du ta med utskrift av ESTA-bekreftelsen til flyplassen. Flyselskapet vil sjekke denne informasjonen før de lar deg boarde flyet på vei til USA.

Når du kommer frem til USA så blir passasjerende sluset inn i en lang immigrasjonskø. Her kan du regne med å vente i 1-2 timer før du må snakke med en grensekontrollør. Han eller hun vil stille deg noen enkle spørsmål og sitter på den endelige beslutningen om du kan reise inn i USA. Igjen, for de fleste er ikke dette et problem. Du kan bli tatt til side for en ekstra kontroll hvis du har fylt inn innreiseskjemaet galt eller noe informasjon dukker opp.