30.8 C
Miami
30.9 C
Barcelona
onsdag, juli 24, 2024

Vi tester Harmony of the Seas

Blir verdens største cruiseskip for stort? På ingen måte! Vi testet Harmony of the Seas

Stor, større, størst. Royal Caribbean satt i sin tid en ny milepæl med det første skipet i Oasis-klassen, Oasis of the Seas, tett etterfulgt av søsterskipet Allure of the Seas som var bare noen centimeter større. Det ble tidlig klart at disse nye store megaskipene fallt i smak hos mange og denne sommeren er det nyeste og største, Harmony of the Seas, i gang i middelhavet.

Igjen er det ikke store forskjellen i fysisk størrelse men det er en hel rekke med små oppgraderinger rundt ombord som gjør at det føles litt annerledes ut enn Oasis og Allure. Den mest synlige oppgraderingen er uten tvil sklien «The Abyss» bak ved flowrider surfesimulatorene og selvfølgelig de tre vannskliene midt på skipet.

Harmony of the Seas vannsklie
Harmony of the Seas vannsklie

De som har reist med Quantum-klassen tidligere vil kjenne igjen noen av nyvinningene som har blitt med over til Harmony. Blant annet kan i nevne Wonderland, Jamie’s Italian, Bionic Bar og smart ship-funksjonene. Samt at internett ombord har fått en kraftig oppgradering.

Ny teknologi for innsjekking

Noe av det første du merker med Harmony of the Seas oppdager du lenge før du kommer til havnen. Når over 5000 passasjerer skal ombord for å begynne ferien sin raskest mulig så må ombordstigning skje effektivt. Her møtte vi ny teknologi allerede foran PCen hjemme da vi skulle sjekke inn online. Nå har du muligheten til å laste opp et passfoto eller ta et bilde med ditt webkamera som knyttes til din profil. Du velger også selv en ankomst-tidsluke blandt de ledige som passer med når du planlegger å komme til havnen. Utrolig smart, for da blir folkemengden fordelt litt over tid.

Harmony of the Seas til kai i Barcelona
Harmony of the Seas til kai i Barcelona

Når du så kommer til havnen så merker du at de klassiske innsjekkingsskrankene er borte. Nå blir du møtt av ansatte med nettbrett som går rundt og sjekker inn mennesker. Det kan virke litt kaotisk først men det går virkelig raskt å få folkemengden igjennom systemet. Har du ikke hatt mulighet til å laste opp bilde og registrere kredittkort for kjøp ombord så fikses det på sparket, men alt i alt vil innsjekkingen gå raskt hvis flest mulig har gjort hjemmeleksen sin.

Miljø og avfall

Store cruiseskip blir kanskje ikke sett på som den mest miljøvennlige ferieformen av alle, med sine gigantiske motorer som kjører døgnet rundt for å generere elektrisitet til alt ombord. Vi har ikke regnet på akkurat dét, men vi har fått en grundig gjennomgang av hva som gjør Harmony of the Seas til et av de mest miljøvennlige skipene som finnes.

Først er det generatorene. Det er flere forskjellige generatorer ombord, som med sine forskjellige størrelser kan kjøres for å tilpasses det aktuelle energibehovet der og da. Utslippet fra generatorene blir i tillegg skrubbet av avgassrensere og restvarme blir hentet ut for å varme opp vann. Her er det uten tvil tenkt på at energien skal hentes ut og gjenbrukes flere ganger. En annen stor faktor er overgangen til LED-belysning. Så godt som all belysning i skipet er LED-basert, og selv om dette har en noe høyere investeringskost så tjener man fort inn dette både på lavere utskiftningskostnader, mindre strømforbruk, og ikke minst mindre tap av strøm til varme – som igjen betyr at man ikke trenger å kjøle ned like mye av skipet. Vi ble også fortalt at skipets strømforbruk hele tiden overvåkes og hvis noen har glemt å skru av noe på et av kjøkkenene så vil dette oppdages. Rett og slett og stort fokus på å spare strøm.

Det meste på skipet styres fra kontrollrommet på Harmony of the Seas
Det meste på skipet styres fra kontrollrommet på Harmony of the Seas

På spørsmål om fremtidens skip vil gå på LNG (naturgass) svarer sjefen for motorkontrollrommet at «jo, vi har til og med satt av plass i skipet for fremtidig utvidelse med LNG-anlegg». Når det gjelder landstrøm, som er noe det snakkes mye om her i Norge, så er dette derimot en fjern drøm. Cruiseskipene besøker flere hundre havner og infrastrukturen er rett og slett ikke på plass enda, og da er det bortkastet plass og investering å ha landstrøm-system ombord – ihvertfall foreløpig.

En annen liten revolusjon med dette skipet er mikroboblene som slippes ut rundt skroget. Dette kom først på rederiets Quantum-klasse, og reduserer motstanden i vannet som igjen reduserer drivstoff-forbruket.

Vi tok også en tur innom avfallsanlegget for å se hvordan de håndterer avfall ombord. Beskrevet med ett ord: imponerende.

Plass er noe man aldri får nok av på et cruiseskip og dette påvirker også avfallshåndteringen. Glass knuses og legges i store sekker. Sekkene fra en av dagene vi var der utgjorde ca 3.5 tonn med glass. Metall komprimeres. Matavfall kvernes opp og blir til fiskefor, og noe brennes. Det som blir igjen blir samlet opp og returnert til gjenvinningsanlegg på land når skipet fyller på proviant. Alt i alt en meget effektiv avfallshåndtering.

Avfallshåndtering ombord på Harmony of the Seas
Avfallshåndtering ombord på Harmony of the Seas

Digitaliseringen av skipet handler heller ikke bare om fancy gadgets men også om å spare papir og kjemikalier. Muligheten for nærmest papirløs innsjekking, oppfordring om å bruke en app for å se programmet ombord og det at bilder tatt ombord ikke lenger skrives ut men kan bestilles på LCD-skjermer rundt omkring på skipet gjør at skipet har et mye mindre avtrykk enn sine forgjengere.

Innkvartering

Harmony of the Seas har mer enn 20 lugarvarianter, så her er det noe for enhver smak og budsjett. Vi var heldige og hadde en utvendig balkonglugar (Superior Ocean View with Balcony) men også her har vi en nyvinning fra Quantum-klassen med virtuell balkong på innvendige lugarer. Det er også lugarer med flere køyesenger, perfekt for barnefamilier, eller også flere soverom for de som drar sammen en vennegjeng eller med flere generasjoner familie. For de som vil unne seg litt luksus er variasjonen i suiter også stor, hvor de dyreste har tilgang til egen butler, eller Royal Genie som de kaller det.

Hvis du tidligere har booket boardwalk balcony på Oasis eller Allure er du kanskje bekymret for at den nye sklien, The Abyss, tar opp mye av utsikten bakover mot Aqua Theatre. Vel, den tar opp noe, men det er fortsatt mulig å se havet bak. Da vi var der var det heller ikke merkbart mer støy som følge av sklien, så vi vil ikke fraråde boardwalk balcony på Harmony. Det vi derimot merket oss som litt negativt var at bordet på utvendig balkong nå var mindre og lavere enn vi kjenner fra Allure, så det kan bli en utfordring hvis du liker å spise frokost på balkongen. Ellers fremstår lugarene som oppgraderte og med en høyere kvalitetsfinish på badene og ellers.

Mat og drikke

Noe av det vi liker best med store skip er at det åpner seg opp for et stort utvalg og variasjon i spisesteder. På Harmony of the Seas har vi talt opp 20 spisealternativer, hvorav 10 er gratis. De som er inkludert i cruiseprisen er:
* Hovedspisesalen
* Windjammer marketplace (buffé)
* Mini Bites
* Park Cafe
* Cafe Promenade
* Sorrento’s Pizzeria
* Boardwalk dog house
* Vitality Cafe (i spa)
* Solarium Bistro
* Room service

I tillegg kan du mot inngangspenger eller per rett betale for å spise på:
* Izumi Hibachi og sushi
* Sabor Taqueria
* Johnny Rockets
* Chef’s table
* 150 Central Park
* Jamie’s Italian
* Wonderland
* Chops Grille
* Starbucks
* Coastal Kitchen (for suite-gjester)

Hovedspisesalen på Harmony of the Seas
Hovedspisesalen på Harmony of the Seas

Windjammer Marketplace, en buffé man finner på alle Royal Caribbeans skip, er et naturlig førstevalg for å få seg en liten matbit så fort man er kommet ombord. Her merket vi at nyere helseråd er tatt til følge og man blir vennlig ledet innom et lite avlukke med såpe og håndvasker. Mye bedre enn håndsprit mener nå vi. I forhold til hva vi husker fra Allure er ting organisert litt annerledes men fortsatt lett å finne frem, og Windjammer virker veldig lys, moderne og innbydende. Maten og utvalget var også god.

En av nyhetene ombord på Harmony er Jamie’s Italian. Vi testet middagen her og kan varmt anbefale å teste denne nyheten, selv om den koster $35 per hode for middag. Du finner restauranten i Central Park-nabolaget og dette er en familievennlig, atmosfærisk perle, som viser at italiensk er mer enn pizza og pasta. Porsjonene er rause, og med gode samarbeidspartnere så er kvaliteten på maten som serveres her høy. De lager sin egen pasta hver dag! Servitørene er også dyktige, for vår egen del en stor takk til Tamara for å ha lagt til rette kvelden vår.

Er dere flere så anbefaler vi å dele en eller flere planker med spekemat. Mye godt kan også sies om dessertene. Vi testet samtlige (delte med en større gruppe) og alt fallt virkelig i smak. Husk, du betaler bare inngangspenger, deretter kan du spise så mye du vil.

Akterut på bassengdekket finner vi Mini bites, som er en oppgradering fra Wipe out cafe på Allure. De har fortsatt en ismaskin til fri bruk men den er nå plassert litt nærmere barnebassenget.

Mini Bites på Harmony of the Seas har et utvalg småretter og kaker
Mini Bites på Harmony of the Seas har et utvalg småretter og kaker

Vil du ha en spiseopplevelse litt utenom det vanlige? Da tar dere turen til Wonderland Imaginative Cuisine, som lover å ta deg med på et kulinarisk eventyr. Helt ærlig så er nok dette ikke noe for alle, men en opplevelse er det uten tvil. Hvis du elsker å prøve noe nytt i matveien er dette absolutt stedet for deg.

Wonderland Imaginative Cousine på Harmony of the Seas
Wonderland Imaginative Cousine på Harmony of the Seas

Kan roboter erstatte bartendere? Foreløpig nei, etter vår erfaring med Bionic Bar. Ja, det er veldig kult med roboter som danser og serverer deg drinker, men når kvaliteten på cocktailene som kommer ut er dårlig så trekker det inntrykket ned. Noe kan nok forklares med innkjøringsproblemer på et nytt skip, så ta gjerne turen innom for å teste det selv. Det som ER veldig kult er muligheten for å blande cocktails som du vil selv, som videoen nedenfor viser.

Som tidligere nevnt har et stort skip også mange alternativer, og det gjelder også innen drikke. Du er aldri langt unna en bar, og selv om du kan få de fleste drikker på alle barer så er det noen små variasjoner i utvalget som tilbys. For eksempel vil du ta turen innom puben Boots & Bonnet i Royal Promenade hvis øl er din lidenskap. For mer latinamerikanske cocktails (Margaritas) ta turen innom Sabor på Boardwalk. Og sist men ikke minst, Wonderland har en bar i øvre etasje med kreative cocktails som smaker virkelig godt.

Et lite utvalg av steder ombord:

Aktiviteter og underholdning

Å rømme fra et fantastisk cruiseskip har vel ingen av oss lyst til, men hvis det handler om å rømme fra et dampdrevet romskip så er det noe vi vil anbefale. Nærmere bestemt Puzzle Break: Escape the Rubicon, et escape room, foran på dekk 15. Liker du å løse hjernetrim-oppgaver så vil du like denne aktiviteten. Den kan forhåndsreserveres eller du kan møte opp. Du har 1 time på deg til å løse oppgavene som befinner seg ombord dette romskipet og samarbeid står i fokus.

Puzzle Break: Escape the Rubicon
Puzzle Break: Escape the Rubicon

Vi liker å løse gåter så vi stortrivdes her, men samtidig var det vanskelig, å vi klarte å komme oss ut med 2 minutter tilgode. På hengende håret med andre ord!

Det er en klar fordel hvis du spiller med noen du kjenner og at alle deltakerene har i det minste en grunnleggende engelsk-forståelse. Og, spillet er det samme hver gang, så det kan kun spilles en gang. Du skal heller ikke være redd for å stange hodet i vegget, for med deg har du en spillvert som vil gi deg hint underveis hvis du trenger et lite dytt fremover.

Cruise er ikke cruise uten underholdning, og utvalget på Harmony er stort. Du har broadway-musikalen Grease, en original musikal om Columbus, Aquatheater-showet The Fine Line med svevende utøvere og på isbanen har du 1887: A journey in time og iSkate. I tillegg er det en jazzklubb, Standup-komikere, karaoke, dreamworks-parade og andre små tema-fester rundt omkring. Etter det vi opplevde så er det noe for enhver smak, og hvis du skal få med deg alt så holder det ikke med ett cruise.

The Fine Line
The Fine Line

I likhet med flere andre skip så har også Harmony besøk av Dreamworks-karakterene fra Shrek, Madagascar og Kung Fu Panda. Det er også flere områder for barn i alle aldre. Med barneklubber, spillrom og vannsklier så tror vi at Harmony vil være en stor hit blandt barnefamilier.

Shopping ombord

Hvis ikke det gigantiske casinoet tapper deg for alle pengene så er det flere butikker ombord hvor du kan gjøre en god handel. Både Central Park, Boardwalk og Royal Promenade har et utvalg av butikker hvor du kan finne deg klær, smykker, kosmetikk eller til og med ditt neste cruise. I midten av Royal Promenade har de et lite torg hvor det varierer hva som er til salgs. Her finner du gjerne noen ekstra tilbud i løpet av cruiset, så følg med i cruiseplanleggeren for å se hva som skjer. Noen av merkene du finner er Kate Spade New York, Fossil, Invicta, Bvlgari, Cartier og Tissot.

Oppsummert

Som alltid når det gjelder skip i denne størrelsen så er det vanskelig å bedømme absolutt alt i løpet av et par dager. Vi kjenner skipets lillesøster, Allure of the Seas ganske godt, og da er det greit å ha noe å sammenligne med. Jevnt over har Harmony of the Seas fått med seg det som allerede var bra i Oasis-klassen og blitt oppgradert med det som er bra på Quantum-klassen. Noens favoritter (blandt annet vår favoritt, Samba Grill) har måttet gå tapt men alt i alt er vi veldig imponert over skipet og tror det vil bli godt tatt i mot av markedet.

Det tror også Royal Caribbean, som har bekreftet at et femte Oasis-klasse-skip vil bli bygget etter det fjerde og foreløpig ikke navngitte skipet.

Se flere bilder og videoer nedenfor

Gjennomgang, sol/basseng-dekk

Gjennomgang, central park

Gjennomgang, boardwalk

Gjennomgang, royal promenade

Harald
Harald
Harald ble nysgjerrig på cruise i barndommen da han fikk være med ombord på omvisning på et cruiseskip. Det første cruiset han tok var i 2013 og han ble umiddelbart bitt av cruisebasillen!

Relaterte artikler

Stay Connected

501FansLik
21FølgereFølg
25AbonnenterAbonnér
- Reklame -

Siste artikler